Verte tomu či nie: Citróny zmrazte, postrúhajte a zbavte sa cukrovky, rakoviny i obezity

citrony_1

Citróny patria medzi jedno z najzdravších ovocí na planéte.  Vďaka svojim nespočetným zdravotným prínosom a jedinečnej chuti sa pridávajú no množstva jedál.

Sú výborné napríklad aj na detoxikáciu tela. Problémom však býva, že pri odšťavovaní strácajú viaceré zo svojich výživných látok s unikátnymi liečivými účinkami.

Veľké množstvo týchto látok sa totiž nachádza v šupke a dužine a pri ich vytláčaní neprechádza do šťavy. Ich zamrazenie, následné postrúhanie a konzumácia v tejto forme je preto lepšia.

Čo dokážu s telom látky nachádzajúce sa v kôre citrónov

Látky nachádzajúce sa v kôre citrónov majú na telo nasledovné účinky:

  • posilňujú imunitný systém
  • regulujú cholesterol
  • predchádzajú rakovine
  • liečia rakovinu
  • potláčajú bakteriálne infekcie
  • znižujú krvný cukor a liečia cukrovku
  • ničia parazity

Okrem toho sa ukázalo, že citrónové bioflavonoidy a éterické oleje predchádzajú vzniku astmy, potláčajú v tele zápaly a detoxikujú pečeň i obličky.

Pozitívne tiež vplývajú na znižovanie vysokého krvného tlaku a dokonca zmierňujú či úplne odstraňujú stres a depresiu.

Kým citrónová šťava je známa tým, že obsahuje vysoký podiel vitamínu C, jeho kôra je na vitamíny ešte omnoho bohatšia – a to 5 až 10 násobne!

Citróny a rakovina

Už pred desaťročiami vedci skúmali vplyv celých citrónov na rakovinu.

Zistili, že dokážu veľmi účinne eliminovať zhubné bunky viacerých druhov rakoviny, vrátane rakoviny pľúc, prsníka a hrubého čreva.

No a najlepšie na nich je to, že na rozdiel od takej chemoterapie sa zameriavajú výlučne na rakovinové bunky, pričom zdravým neublížia.

Podľa Dr. Marilyn Glenvillovej, nutričnej poradkyne a expertky pre ženské zdravie, kôra citrusových plodov výrazne posilňuje imunitný systém a celkové zdravie.

Taktiež tvrdí, že zdravšie sú smoothies (vyrobené rozmixovaním celého ovocia, vrátane kôry) ako klasická vytlačená šťava, keďže v kôre sa nachádza podstatne viac prospešných látok.

Ako konzumovať citróny

Najlepšie je zadovážiť si bio nepostrekované citróny.

Ak také nezoženiete, tak ich musíte dobre umyť vo vlažnej vode. Ideálne do nej ešte pridajte ocot, aby a dobre ich vydrhnite, aby ste z kôry odstránili všetky pesticídy. Potom ich vysušte pomocou utierky.

Keďže kôra citrónov je pomerne horká, konzumujte ich tak, že ich najprv zamrazíte a potom postrúhate celé, vrátane dužiny, kôstok a kôry.

Takto nastrúhané citróny si pridávajte do jedál, smoothies, čaju, pečiva, dezertov, šalátov, polievok alebo do akýchkoľvek iných jedál.

Želáme dobrú chuť a pevné zdravie!