Odkyslite telo s koreňovou zeleninou: Týchto 6 druhov odstráni zápal i choroby

Cervena repa

Zásadité prostredie organizmu je veľmi dôležité pre boj s rôznymi chorobami, vrátane artritídy, obezity či dokonca rakoviny.

Problém je, že naša „moderná“ diéta je plná kyselinotvorných potravín a jedál. Jej následkom potom bývajú zápaly, ktoré po čase vedú k rôznym chronickým ochoreniam.

Čo spôsobuje prekyslenie tela

Prekyslenie tela môže viesť k veľkému množstvu chorôb, vrátane vážnych chronických ochorení.

Tu niekoľko príkladov, čo môže spôsobiť:

  • priberanie a cukrovka
  • choroby obličiek
  • hormonálna nerovnováha
  • predčasné starnutie
  • artritída, bolesti kĺbov a svalové kŕče
  • únava, stres a vyčerpanosť
  • zlé trávenie, žalúdočné vredy
  • bolesti hlavy a migrény
  • bolesti zubov a ochorenia ďasien
  • suchá pokožka, vypadávanie vlasov
  • mnohé iné

Ak sa s tým nič nerobí, konečným následkom nezriedka býva rakovina, ktorej sa v kyslom prostredí darí. Tá potom prekyslenie tela svojim metabolizmom ešte ďalej zvyšuje a problém sa tak ešte viac prehĺbi.

Aby ste preťali tento kolobeh narastajúceho prekyslenia, výborným spôsobom je konzumácia koreňovej zeleniny, ktoré telesné pH navracia do normálu a navyše dodáva telu mnohé potrebné živiny.

Druhy koreňovej zeleniny odstraňujúce prekyslenie tela

No a tu už nasledujú najlepšie druhy koreňovej zeleniny, ktoré vám pomôžu sa zbaviť prekyslenia tela.

1. Mrkva

Mrkva je výborná zásadotvorná zelenina, bohatá na beta-karotén, ktorý je navyše veľmi silným antioxidantom.

Táto zelenina má nasledujúce zdravotné prínosy:

  • zlepšuje zrak a zdravie očí
  • bojuje s obezitou a zmierňuje zažívacie problémy
  • obsah draslíka pomáha udržiavať krvný tlak pod kontrolou
  • jej protizápalové vlastnosti urýchľujú hojenie rán
  • fytonutrient falcarinol pomáha predchádzať rakovine hrubého čreva
  • zlepšuje ústnu hygienu a pôsobí antibakteriálne

2. Červená repa

Táto obľúbená koreňová zelenina je pre vás prínosom vo viacerých oblastiach.

Zlepšuje napríklad funkcie mozgu, znižuje krvný tlak, detoxikuje rôzne orgány a zvlášť pečeň. Navyše chráni srdce pred infarktom, aj kosti pred osteoporózou.

3. Zemiaky

Obyčajné zemiaky dokážu kontrolovať hladinu krvného cukru pri cukrovke a chránia kosti pred úbytkom minerálov.

Zemiaky majú tiež protirakovinové účinky, udržujú krvný tlak v norme a dodávajú telu veľa potrebného draslíka. Toho majú v sebe dokonca viac ako banány.

4. Reďkovka

Reďkovka je veľmi bohatá na vitamín C. Ak ju budete jedávať pravidelne, okrem odkyslenia tela si posilníte aj svoj imunitný systém.

Jej vysoký obsah vlákniny a nízky obsah kalórií z nej robí ideálnu zeleninu pri chudnutí.

Štúdie preukázali, že unikátne antioxidanty v reďkovke predchádzajú ochoreniam srdca a udržujú krvný tlak v norme.

Mnohí ľudia používajú reďkovky aj na liečbu tráviacich ťažkostí, pretože stimulujú tvorbu žlče. Netreba zabúdať ani na to, že sú prínosom i pre činnosť pečene a obličiek.

5. Kvaka

Kvaka je známa svojou horkou chuťou, vášmu telu však dokáže pomôcť viacerými spôsobmi.

Poskytuje celú paletu antioxidantov, vitamíny A a C, vzácny minerál mangán či protirakovinotvorný beta-karotén.

6. Sladké zemiaky

Sladké zemiaky sú dobrým zdrojom vitamínu B6, o ktorom je známe, že znižuje riziko srdcovocievnych ochorení.

Vysoký obsah draslíka je zasa veľmi dôležitý pre mozog a nervový systém.

Navyše sú sladké zemiaky bohaté na vlákninu a aj na napriek svojej sladkej chuti nemajú príliš veľa kalórií, preto sa hodia ako potravina pri chudnutí.