10 senzačných účinkov zeleru

10 senzačných účinkov zeleru

10 senzačných účinkov zeleru

Povedané slovami odborníka: zeler je vynikajúci na potenciu – aj na demenciu. Dnes vás zoznámime s desiatimi NAJ tejto zeleniny vo vzťahu k nášmu zdraviu.

 

Niekto ho považuje za lahôdku, iný ho pre jeho prenikavú arómu nemôže ani cítiť. No aj tí najtvrdší odporcovia zeleru zmenia po prečítaní týchto riadkov názor na túto zeleninu, korenie aj liek v jednom…

 

To, že zeler výrazne zvyšuje potenciu, vedeli už egyptskí faraóni. Vňať tejto zeleniny používali starí Rimania nielen na zdobenie smútočných vencov, ale aj ako silné afrodiziakum, ktoré pôsobilo (a pôsobí) aj na ženy.

 

Zeler, plným názvom zeler voňavý (Apium graveolens), je rastlina z čeľade mrkvovité. Je známych viac druhov – zeler listový či hľuznatý. Podľa druhu sa spracováva buď nadzemná časť, listy a stopka alebo podzemná časť, buľva.

Zázračný zeler

Zvyšovanie sexuálneho apetítu však je len jednou z mnohých “zázračných” vlastností tejto zeleniny. Okrem vitamínov skupiny B (tieto vitamíny sú dôležité pre správnu funkciu pečene a čriev či pre dobrý stav vlasov, nechtov či kože), vitamínov C, A, K a E, draslíka, horčíka, chrómu, sodíka, vápnika, železa, zinku a jódu obsahuje zeler éterické oleje, ktoré mu dodávajú onú nezameniteľnú arómu, ktorá niekomu vonia a iní by radšej zdupkali z kuchyne. Náš organizmus (predovšetkým sliznice) tieto oleje veľmi ocenia. Pôsobia antibakteriálne a antimykoticky, dezinfikujú tráviaci trakt a zabíjajú infekcie v obličkách a močových cestách. Zeler tiež napomáha liečbe bolestí kĺbov, znižuje krvný tlak a pôsobí ako prevencia proti žalúdočným vredom, Zeler je ideálnou zbraňou v boji proti nachladnutiu. Zelerové silice rozpúšťajú hlien, dezinfikujú sliznice a zabíjajú mikroorganizmy.

 

Ak si doprajete čerstvú zelerovú šťavu, dodáte telu aj množstvo vitamínov, čím celkovo posilníte jeho obranyschopnosť. Výskumníci z Illinoiskej univerzity zase oznámili, že látka, obsiahnutá vo veľkom množstve v zeleri, môže narušiť fungovanie kľúčovej zložky sprevádzajúce zápalovú reakciu v mozgu. Tento objav bude mať vplyv na výskum starnutia a niektorých chorôb, akými sú Alzheimerova choroba a roztrúsená skleróza.

 

Zeler môže byť konzumovaný surový, môže byť pridávaný do šalátov, ale tiež môže byť súčasťou varených jedál. Ďalšou veľkou výhodou tejto zeleniny je, že, na rozdiel od ostatných druhov zeleniny, veľmi dobre znáša vysoké teploty, preto počas varenia nestráca vitamíny.

 

Top 10

 

Spomínaná vedecko – lekárska štúdia odborníkov z Illinoisu hneď v úvode spomína jednostranné informácie, ktoré o tejto zelenine vedia bežní ľudia: „Je zarážajúce, že takmer každý spája zeler a jeho konzumáciu so sexuálnym apetítom. Pritom tento zeleninový zázrak dokáže viac. Omnoho viac.“

 

1. Znižuje hladinu cholesterolu

Nová štúdia, vykonaná na zvieratách, dokázala rapídny pokles hladiny cholesterolu a zvýšené vylučovanie žlče u zvierat, ktoré konzumovali zeler. Ak máte zvýšený cholesterol a doktor vám odporučí vylúčiť z jedálnička mastné jedlá, proces uzdravenia môžete urýchliť tým, že budete piť zelerový džús. Po dobu 3 týždňov vypite každé ráno na lačno pohárik zelerového džúsu.

 

2. Uľavuje od zápchy

Zeler funguje ako účinné preháňadlo. Ak trpíte zápchou, pite zelerový džús, alebo jedzte zeler v surovom stave. Ak týmto problémom trpíte často, je najlepšie jesť zeler pravidelne, aby k zápche nedochádzalo.

 

3. Znižuje riziko rakoviny žalúdka a hrubého čreva

Zeler obsahuje zložky, ktoré majú protirakovinový účinok, preto vás konzumácia zeleru môže ochrániť pred rakovinou žalúdka. Z toho dôvodu doktori odporúčajú dennú konzumáciu zeleru, pokiaľ možno vo veľkých dávkach.

 

4. Znižuje krvný tlak

Štúdie zhodne dokazujú, že u ľudí, ktorí pijú zelerový džús po dobu minimálne jedného týždňa, dochádza k výraznému zníženiu krvného tlaku. Zeler obsahuje zložku, ktorá napomáha k uvoľneniu svalov okolo tepien a rozširuje cievy, čím dochádza k lepšej cirkulácii krvi.

 

5. Zlepšuje funkciu obličiek

Konzumácia zeleru vedie k lepšej činnosti obličiek tým, že napomáha telu urýchliť proces odstraňovania toxínov. Navyše, tento proces zabraňuje vzniku obličkových kameňov. Aby ste sa vyhli tomuto problému, je odporúčané piť zelerový džús vo veľkých množstvách, tiež konzumácia čerstvého zeleru je veľmi prospešná.

 

6. Pomáha schudnúť

Zeler je výživné jedlo, ktorého úlohou je, okrem iného, ​​znížiť apetít a chuť na sladké a mastné jedlá. Umyte zeler, nakrájajte ho na plátky a jedzte ho v priebehu celého dňa. Na konci dňa uvidíte, že ste zjedli podstatne menej jedla. A po čase zistíte, že váš oblek je vám čoraz väčší.

 

7. Pomáha k detoxikácii tela

Ak sa cítite byť unavení, alebo ak ste v poslednej dobe konzumovali jedlá obsahujúce veľa chemických látok, či ak chcete svoje telo prečistiť, jedzte zeler a pite zelerový džús denne.

 

8. Urýchli odstránenie obličkových kameňov

Zelerový džús pomáha rozložiť a odstrániť obličkové kamene. Aby ste dosiahli požadované výsledky, musíte zelerový džús piť približne jeden mesiac. Zároveň sa tým chránite pred vznikom ďalších obličkových kameňov.

 

9. Upokojuje nervový systém

Alkalické minerály obsiahnuté v zelerovej džúse majú upokojujúci účinok na nervový systém. Jeho konzumácia a pitie šťavy je preto skvelým riešením pre ľudí, ktorí trpia nespavosťou. Ak máte tento problém, pite pohárik zelerového džúsu každý večer hodinu pred spaním.

 

10. Regulátor hormónov

A konečne sme pri účinkoch zeleru na sexuálny život mužov aj žien. Vedci zistili, že zeler obsahuje látku, ktorá reguluje hormóny u obidvoch pohlaví. Navyše, zelerový džús zvyšuje plodnosť, odstraňuje frigiditu a dokonca bojuje proti impotencii.

 

Tak čo, ešte ohŕňate nosom nad tanierom chutnej zelerovej polievky?