7 zaujímavých faktov o zdraví, ktoré ste možno nevedeli!

7 zaujímavých faktov o zdraví s textom

7 zaujímavých faktov o zdraví, ktoré ste možno nevedeli!


Aby sme vám pomohli zostať na vrchole svojich vedomostí o zdraví a robiť zdravé rozhodnutia, tu je niekoľko prekvapivých zdravotných faktov, ktoré by vás mohli prekvapiť.


Cvičenie vám pomôže cítiť sa lepšie


Po dlhom dni v práci môže byť motivácia ísť do posilňovne náročná. Výskum však ukázal, že cvičenie zvyšuje vašu energetickú hladinu. Nedávna štúdia publikovaná v Medicine and Science in Sports and Exercise zistila, že úroveň únavy a depresie účastníkov sa zlepšila po 30-minútovom cvičení strednej intenzity. Je to preto, že cvičenie zlepšuje kardiovaskulárne zdravie, čo znamená, že okolo tela prúdi viac krvi a kyslíka, čím získate viac energie.

Vaše nohy môžu signalizovať stav vášho zdravia

S pribúdajúcim vekom vám môžu hroziť problémy s nohami, ktoré by mohli ovplyvniť vaše zdravie, nezávislosť a kvalitu života. Vaše nohy môžu varovať pred vážnymi zdravotnými problémami, ako je cukrovka, poškodenie nervov, zlý krvný obeh a artritída. Ošetrovateľky starostlivosti o nohy Spectrum Health Care sú špeciálne vyškolené v poskytovaní starostlivosti o nohy starších ľudí a starostlivosti o nohy pri cukrovke. Poskytnú liečbu, informácie a podporu, ktoré pomáhajú pri podpore zdravých nôh a zdravého života.

7 zaujímavých faktov o zdraví - nohy

Môžete vidieť vysoký cholesterol v krvi


Na svojom tele môžete vidieť známky toho, že máte vysoký cholesterol. Môžu mať formu xanthelasmata alebo xanthelasmy, hrbolčekov naplnených cholesterolom, ktoré sa tvoria pod kožou. Môžu byť indikátorom možného srdcového ochorenia. Xanthelasmata sa zvyčajne objavujú na koži starších ľudí s cukrovkou alebo inými srdcovými chorobami.

Vaše ruky a nohy sú domovom viac ako polovice vašich kostí


Keď sa narodíme, máme okolo 300 kostí; kým sme dospelí, tieto kosti a chrupavky sa spoja. Telo dospelého človeka tvorí 206 kostí. 106 z týchto kostí sa nachádza v našich rukách a nohách. Takmer polovica všetkých zranení kostí dospelých zahŕňa ruky, ktoré sú jednou z najčastejšie zlomených kostí.

 

Pitie kávy môže zabrániť depresii


Veľa počúvame o nepriaznivých účinkoch kofeínu na naše zdravie, no ukázalo sa, že pitie kávy má aj svoje výhody. Výskumníci z Harvard School of Public Health zistili, že ženy, ktoré konzumujú minimálne štyri šálky denne, môžu znížiť riziko depresie o 20 percent. A skorší výskum tiež zistil, že ženy, ktoré pili dve alebo viac šálok denne, mali menšiu pravdepodobnosť, že spáchajú samovraždu.

7 zaujímavých faktov o zdraví - kava


Žuvačka môže spôsobiť, že sa budete cítiť ostražitejšie


Ak sa cítite unavení počas celého dňa alebo máte ráno problémy so sústredením, skúste žuť žuvačku. Vedci z Coventry University zistili, že žuvačka s príchuťou mäty dramaticky znižuje pocity únavy. Ďalšia nedávna štúdia zistila, že žuvanie žuvačky môže zlepšiť celkové skóre testu a pamäť o 35 percent, zmierniť stres a znížiť úroveň úzkosti.


Vôňa jablka predchádza klaustrofóbii


Denné jablko môže pomôcť pri zmierňovaní klaustrofóbie okrem toho, že udrží lekára na uzde. Podľa štúdie nadácie Taste and Smell Treatment and Research Foundation môže ovoňanie zeleného jablka pomôcť znížiť napätie spôsobené obmedzeným prostredím. Okrem prevencie bolestí hlavy a migrény môže vdychovanie vône zeleného jablka spôsobiť, že sa dom potenciálnym kupcom zväčší.