Ako je reďkovka prospešná pre vaše zdravie

Ako je reďkovka prospešná pre vaše zdravie

Aj keď si to mnohí neuvedomujú, reďkovky sú jednou z najzdravších zelenín a často sú pre nás tieto podceňované reďkovky rovnako zdravé ako aj chutné. Sú bohaté na živiny a nabité vitamínmi, ktoré vám pomôžu zostať fit!

Zlepšite vzhľad svojej pokožky

Reďkovky majú vysoký obsah vody, čo znamená, že dokážu hydratovať tkanivá pokožky. Reďkovka je plná vitamínu C (ale nie toľko ako paprika, ktorá je ďalším skvelým zdrojom). Zinok pomáha pri hojení vyrážok a suchosti a nachádza sa aj v semienkach reďkovky. Vitamín A pomáha chrániť pred výskytom akné, takže jedenie alebo aplikácia reďkovky môže výrazne pomôcť pri problémoch s pokožkou.

 

Udržujte si hydratáciu

Hydratácia je dobrá nielen pre váš vzhľad, aj keď mať skvelo vyzerajúcu pleť určite nezaškodí. Reďkovky sú skvelým spôsobom, ako udržať celé telo v prevádzkovom stave, a to kvôli ich vysokému obsahu tekutín. Správna hydratácia vám môže pomôcť získať energiu, cítiť sa šťastnejšie a dokonca zastaviť rozvoj infekcií v obličkách.

 

Zabraňuje vzniku rakoviny

Jesť reďkovky môže byť pre telo prospešné. Inštitút Linusa Paulinga uvádza, že keď sa krížová zelenina (kam patrí aj reďkovka) zmieša s vodou a metabolizuje, vznikajú izotiokyanáty, ktoré možno použiť na odplavenie nežiaducich toxínov z tela a podporu zdravého imunitného systému. 


Reďkovka zabraňuje cukrovke

Čo sa týka regulácie hladiny cukru v krvi, reďkovky sú vysoko na zozname potravín, ktoré nechcete vynechať. Štúdia zistila, že reďkovka zabraňuje inzulínovej rezistencii a cukrovke 2. typu. Reďkovka tiež pomáha naštartovať váš metabolizmus a znížiť hladinu cholesterolu. Ďalšia štúdia tiež ukázala, že adiponektín, hormón, ktorý bráni ukladaniu tukového tkaniva, bol zase regulovaný reďkovkami. Konzumáciou tejto zeleniny, môžete okamžite získať zdravotné výhody, ako je zlepšenie zdravia srdca.

 

Reďkovka posilňuje imunitnú funkciu

Vitamín C je jedným zo silných antioxidantov, ktorý pomáha chrániť srdce a nervový systém pred poškodením buniek a určitými typmi rakoviny. Môže tiež pomôcť predchádzať šedému zákalu, makulárnej degenerácii, osteoartritíde a astme. Zatiaľ čo vitamín C pochádza z mnohých zdrojov, ako je ananás, kel, paprika a iné ovocie a zelenina, vrátane reďkovky, najbohatšími zdrojmi sú pomaranče, melóny a jahody.


Nižšie riziko krvného tlaku


Reďkovky majú vysoký obsah draslíka, ktorý pomáha znižovať krvný tlak. Podporujú tiež tvorbu kolagénu, ktorý pomáha udržiavať zdravé cievy. Predpokladá sa, že reďkovky kontrolujú poškodenie červených krviniek a pomáhajú zvyšovať zásobovanie krvou, pričom často pomáhajú telu bojovať proti chorobám, ako je bežné prechladnutie alebo chrípka, a zároveň zmierňujú preťaženie a tlak na hrudníku.


Detoxikuje krv


Čo sa týka životne dôležitého orgánu, pečene, reďkovky sú skutočnou superpotravinou. Človek môže nájsť veľa výhod, ak pravidelne konzumuje reďkovky a pridáva do svojho jedálnička ďalšie potraviny, ako napríklad niektoré druhy ovocia a zeleniny. Reďkovky budú pôsobiť ako detoxikant aj pre vašu pečeň a žalúdok – je to kvôli ich schopnosti zvýšiť prísun čerstvého kyslíka do krvného systému, čím sa eliminujú odbúravanie toxínov.