Ako vás negatívne myšlienky môžu zabiť poškodzovaním vašej DNA

Negativne myslienky_1

Väčšina ľudí vám povie, že vaše myšlienky sú neškodným výtvorom vašej mysle a že pokiaľ si ich necháte sami pre seba, potom sa ich nemusíte báť.

O tom, ako pozitívne myslenie dokáže zlepšiť kvalitu vášho života, existuje množstvo štúdii. O vplyve negatívnych myšlienok na zdravie sa však už toho veľa nevie.

Môžu mať na neho negatívny vplyv? Je v poriadku, ak o niekom škaredo rozmýšľate, no nikdy svoje myšlienky reálne neuskutočníte?

Ako na vás vplývajú negatívne myšlienky

Podľa držiteľky Nobelovej ceny, molekulárnej biologičky a psychologičky Elizabeth Blackburnovej, vám negatívne myšlienky škodia až na tak hlbokej úrovni, akou je vaša DNA.

Výskum ukázal, že sociálne vzťahy, prostredie a životný štýl priamo ovplyvňujú vaše gény.

Hoci pri narodení máte vo vienku určitý súbor génov, spôsobom akým žijete, dokáže ovplyvniť ich expresiu, respektíve to, ako sa prejavia alebo neprejavia.

Telomérový efekt

Vaše gény nie sú len množstvom informácii, ale dokážu sa aj meniť a prispôsobovať.

Blackburnová a jej kolega Epel veria, že teloméry na vašich chromozómoch určujú rýchlosť, akou starnete. Krátke teloméry sú podľa nich príčinou, že ľudia starnú rýchlejšie.

Laboratórne testy ukázali, že ich dĺžka nie je nemenná a že dokonca je možné, aby sa predĺžili.

Inými slovami, teoreticky môže byť starnutie urýchlené alebo naopak spomalené. A v niektorých prípadoch sa dá dokonca zvrátiť.

Ako negatívne myšlienky ovplyvňujú gény

Ak sa na niekoho nahneváte a myslíte si, že vás nejakým spôsobom oklamal alebo podviedol, prejavujete tým „cynickú nevraživosť“.

Blackburnová a Epel zistili, že ľudia, ktorí sa vyznačujú vysokým skóre „cynickej nevraživosti“, majú oveľa väčšie riziko vzniku srdcovo-cievneho ochorenia, metabolického syndrómu a často zomierajú mladší.

Okrem iného, majú aj kratšie teloméry. Pesimizmus taktiež skracuje teloméry, ktoré sú potom zodpovedné za rýchlejšiu progresiu vekom podmienených ochorení ako rakovina či choroby srdca. Tým sa u nich zvyšuje šanca predčasného úmrtia.

Ďalej títo výskumníci teoretizujú, že nadmerné úvahy nad nepriaznivými životnými situáciami vedia byť veľmi deštruktívne.

Keď sa nad niečím príliš zamýšľate alebo robíte si nadmerné starosti, stres vo vašom tele zostáva aj potom, čo dôvody na neho už pominuli.

Výsledná depresia a úzkosť následne skracujú dĺžku vašich telomérov.

Mali by sa negatívne myšlienky potláčať?

Odpoveď je jednoznačne „Nie“. Ak by ste sa pokúšali negatívne myšlienky potlačiť, urobili by ste veci ešte horšími.

Čím silnejšie sa snažíte myšlienky potlačiť, tým viac si uzurpujú vašu pozornosť.

Inými slovami, vyhýbanie sa negatívnym pocitom a myšlienkam samo o sebe spôsobí skracovanie vašich telomérov.

Pre teloméry je škodlivé dokonca aj nedostatok sústredenia, pretože ak ľudia nepremýšľajú nad tým, čo robia, nie sú potom tak šťastní, ako keď sú vo veciach zainteresovaní.

Ako teda bojovať s negatívnym myslením?

Nie je ľahké získať nad svojou mysľou kontrolu a myslieť iba na pozitívne veci, pretože váš mozog neustále generuje jednu myšlienku za druhou a to tak pozitívne, ako aj negatívne.

Najlepším spôsobom, ako zvýšiť podiel tých pozitívnych, je zvýšiť vašu vnímavosť, aby ste si boli viac vedomí toho, nad čím premýšľate.

Vnímavosť a všímavosť vám pomôžu uvedomiť si, že práve myslíte na voľačo negatívne. To vám následne umožní sa vo svojej mysli presunúť k niečomu viac pozitívnemu.

Jedným zo spôsobov ako zvýšiť svoju vnímavosť sú meditácie. Existuje niekoľko druhov meditácií a vy si môžete vybrať takú, ktorá vám najviac vyhovuje.

Je to vskutku inšpirujúce. Čas, ktorý si vyhradíte na to, aby ste počas neho objavovali vaše vnútro, vám dokáže pomôcť až na genetickej úrovni.