Kolagén na pleť: Ako jej pomáha? + recenzie reálnych ľudí

Ako účinkuje kolagén na pleť a prečo by ste si mali dať záležať na jeho výbere?

kolagen na plet


Zrejme neexistuje na svete žena, ktorú by aspoň raz za život netrápil pleťový problém. Či už je to akné, suchá pleť, citlivá pleť, začervenanie, alebo prvé vrásky. Tak ako vlasy, aj pleť riešime my dámy niekedy aj každý deň. Paradoxne dobrou správou je, že už sa k nám pridávajú aj páni, ktorí kedysi zvykli pleťové problémy bagatelizovať. Pleti sa totiž skutočne treba venovať bez ohľadu na pohlavie, a to najmä správnou výživou, ochranou pred slnkom a správnou vonkajšou starostlivosťou.

Jedným z dôvodov, prečo pleť často podlieha rôznym neduhom, je nedostatočná výživa, strata kolagénu a vplyv vonkajších faktorov. Pokiaľ ide o kolagén, ten si dnes už možno doplniť prostredníctvom výživových doplnkov. Vybrať si správny je však veľmi dôležitý faktor. Ako to celé funguje, ako možno kolagénom pomôcť svojej pleti a ktorý kolagén vaša pleť potrebuje, si vysvetlíme v nasledujúcom článku. Budú nám pritom asistovať odborníci a výsledky reálnych štúdií.


Prečo pleť potrebuje kolagén?


Pár faktov: až 70-80% našej kože tvorí práve táto stavebná bielkovina. Kolagén je veľká molekula pozostávajúca z 19 aminokyselín, má na starosti zabezpečovať elasticitu kože (a tiež chrupavky a mnoho iných tkanív v celom tele). Je ako lepidlo pre naše bunky, ktoré udržiava tkanivá pružné a odolné. Ak kolagén v pleti chýba, tá ochabne, stráca pružnosť, hydratáciu a tiež svoju odolnosť. Môže to byť jedna z príčin problému, ktorý riešite pred zrkadlom denno-denne. Najviditeľnejšie sa strata kolagénu odráža na vzniku vrások. Strata kolagénu sa spája s prvými príznakmi starnutia.

 

Inca Collagen, morský kolagén s vitamínom C, 30 sáčkov

 Inca collagen produkt button

A tie sa môžu objaviť veľmi skoro. Kolagén si totiž naše telo tvorí samo, ale v dostatočnom množstve je to len do určitého veku. Postupne od približne 25. roku klesá jeho produkcia asi o 1% ročne. Jeho pokles má dokázaný súvis so vznikom vrások, a nielen to. “Objavujú sa prvé príznaky starnutia organizmu – prvé vrásky, pokožka stráca svoju elasticitu a pevnosť za ktoré je zodpovedný najmä kolagén typu I., a okrem iného sa zhoršuje aj kvalita nechtov a vlasov,” potvrdzuje Doc. RNDr. Ingrid Tumová z Katedry farmakológie a toxikológie Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave v jednej z publikácií. Navyše, za úbytok kolagénu si často môžeme aj sami - jeho syntézu narúša fajčenie, nadmerné opaľovanie bez ochranného krému, zlý životný štýl spojený so stresom a nedostatkom spánku, ako aj zlé stravovanie.

 kolagen ucinky na plet

Faktorov, ktoré majú negatívny vplyv na úbytok kolagénu je teda dosť. A keďže ho naša pleť tak potrebuje, je vhodné dopĺňať si ho zvonka pomocou výživových doplnkov. Samotná strava na zásobovanie tela kolagénom nestačí. “Prírodný kolagén bez úpravy sa veľmi zle vstrebáva, preto ho treba pre vnútorné použitie špeciálne upravovať či štiepiť, aby sa do tela dobre vstrebal,” hovorí emeritný primár ortopédie MUDr. Milan Čarvaš. Preto sa kolagény získavajú zo živočíšnych zdrojov pomocou štiepenia, a práve spôsob štiepenia rozhoduje o kvalite doplnku. Pretože pri takomto štiepení za studena, hydrolýze, síce vznikajú maličké fragmenty kolagénu, ale ak sú nesprávne štiepené, nebudú mať ten správny účinok.

 

Ako si vybrať najlepší kolagén?

Ak chcete nájsť produkt, ktorý skutočne účinkuje, pozerajte sa najmä na jeho čistotu a proces štiepenia. Česká značka Inca Collagen zvolila štiepenie pomocou špecifických enzýmov, pri ktorom dochádza k rozštiepeniu živočíšneho kolagénu veľmi šetrným spôsobom. Vznikajú tak fragmenty s typickou štruktúrou trojzávitnice - vďaka tej ho môžeme užívať a naše telo fragmenty využije na stavbu svojho kolagénu. Okrem toho je Inca Collagen 100% čistý kolagén, teda iba hydrolyzované fragmenty so zachovanou trojzávitnicou, mikronizované do formy prášku. Nič viac. Kolagén nie je dochutený, aromatizovaný a vďaka práškovej forme nepotrebuje konzervanty. Každá prídavná látka by totiž mohla znižovať jeho účinok.


Toto dokáže morský kolagén na pleť


Keď spomíname morský kolagén, je potrebné podotknúť, že kolagény sa všeobecne vyrábajú z vedľajších produktov dobytka bohatých na kolagén, alebo z vedľajších produktov rýb (plutvy, koža, šupiny). Podľa odborníkov má kolagén získaný z morských rýb oproti tomu z dobytka pár výhod, pretože jeho molekuly sa vyznačujú výnimočnou čistotou a ľahko sa spracováva. “Výhodou rybieho kolagénu je to, že je to kolagén vývojovo starý, to znamená, že nie je spojený s radom ďalších, podporných biomolekúl. Rozštiepi sa teda na fragmenty a výsledný roztok nie je znečistený fragmentmi iných molekúl,” vysvetľuje doktorka biochémie Dagmar Petrová.

Inca Collagen je 100% rybí kolagén, ktorý navyše obsahuje až tri typy kolagénov - kolagén I., II. a III. Kým prvý typ je v tele najrozšírenejší a pokrýva práve kožu a tkanivá, typ II. sa nachádza predovšetkým v chrupavke. Vďaka Inca Collagen tak dodáte telu kolagén nielen do kože, ale aj do chrupaviek a celého tela, čím pokryjete najpotrebnejšie oblasti.

Takýto kolagén potom môže mať skvelé účinky na pleť, podľa realizovaných výskumov predovšetkým:

  • pôsobí ako podpora štruktúry pleti, zlepšuje jej rovnováhu a obranyschopnosť,
  • pôsobí na hydratáciu pleti, zlepšuje jej elasticitu,
  • pomáha bojovať proti prvým príznakom starnutia, tvorbe vrások, pomáha redukovať drobné vrásky a postupne zjemňuje aj vrásky hlboké.

“Cítim oveľa pružnejšiu pleť a som rada, že robím niečo pre svoje zdravie a že doprajem výživu aj kĺbom, vlasom a nechtom,” hodnotí účinky Inca Collagen na svojej pleti zákazníčka Janka.

Významná je aj pomoc Inca Collagen pri rôznych ochoreniach alebo problémoch pleti:

Môže účinkovať ako sprievodná pomoc pri liečení akné a zlepšovať jazvičky po ňom. Akné rozhodne nie je len estetická vada, je to kožná choroba, ktorú je potrebné riešiť s lekárom. Ale pri užívaní kolagénu dochádza k spomínanému posilneniu štruktúry pleti a zlepšeniu jej obranyschopnosti a schopnosti regenerovať sa. To môže niektorým pacientom s akné pomôcť v liečbe. Dôkazom je aj zákazník Juraj: “Po silnej diagnóze akné, rosacea, dlhodobo, ale úspešne liečenej Roaccutanom mi koža na tvári ostala poznačená zjavnými defektami. Po o niečo viac ako trojmesačnom užívaní tohoto výrobku defekty samozrejme nezanikli úplne, ale rozdiel je badateľný.”

Môže pomôcť ako prevencia tvorby pigmentových škvŕn a pomáha aj pri ich zjemnení. Pigmentové škvrny vznikajú ako následok nadmerného opaľovania, kedy sa tvorí viac melanínu, než by sme potrebovali a aj po vyblednutí kože ostávajú niektoré miesta poznačené tmavými škvrnami. Vďaka podpore pleti kolagénom nastáva rýchlejšia regenerácia a obnova buniek na povrchu kože, pri správnej ochrane pleti pomocou opaľovacích krémov a užívaní kolagénu jej pomáhame vyhnúť sa tvorbe škvŕn, aj sa ich postupne zbavovať. Blogerka Silvia Škultéty: “Mne dopĺňanie kolagénu citeľne zlepšuje nechty, vlasy, hydratuje pokožku, zmäkčuje staré vrásky a strie a eliminuje pigmentové škvrny, ktoré sa zhoršili po pôrode a máme to aj dedičné.”

Dokáže pomôcť pri riešení problémov ako je začervenaná, citlivá pleť, suchá pleť, dehydrovaná pleť. Skrátka pri akomkoľvek probléme je potrebná správna starostlivosť a doplnenie kolagénu a vitamínov. “Z hľadiska estetickej dermatológie je kolagén dôležitý pre zachovanie pevnej a pružnej pokožky, zdravých nechtov a vlasov,” potvrdzuje dermatologička Jana Molčanová, ktorá ďalej radí: “Okrem pestrej stravy a doplnkov s obsahom kolagénu, užívania vitamínov (A, C, B, E), zinku, medi a iných stopových prvkov, je v tomto boji dôležitý dostatočný príjem tekutín, ochrana pred slnečným žiarením, dostatok kvalitného spánku, minimalizácia stresu a kvalitná kozmetická starostlivosť.”

Vybrať si ten najlepší kolagén na pleť už teda nie je problém. Vždy si preverte zloženie, či ide o bioaktívny kolagén, či je skutočne čistý a bez aditív, ktoré by znižovali jeho účinok. Ideálny je ten vo forme prášku a s viacerými typmi kolagénov v jednom. Český Inca Collagen spĺňa všetky tieto podmienky, preto ho zákazníci milujú používať nielen kvôli pleti. Za 7 rokov existencie získal na českom a slovenskom trhu viac než 200 tisíc zákazníkov. Preferujú ho už nielen ženy kvôli senzačným účinkom na pleť, ale aj ich mužské polovičky, seniori, športovci a matky po pôrode. Nečudo, veď krásnu pleť chceme všetci, však?