Oregano ako posilňovač imunity

Oregano (2)

Oregano ako posilňovač imunity

Čo je to oregano?

Oregano je stredomorská rastlina, ktorá sa bežne používa pri varení. Má korenistú, mätovú vôňu, ktorá sa po varení mení na delikátnu sviežu chuť.
Oregano nie je jediná rastlina, na rozdiel od všeobecného vnímania. Je to termín, ktorý označuje širokú škálu rastlín s odlišnými vôňami a chuťami. Oregano pochádza z najmenej 61 rôznych druhov, patriacich do inej čeľade. Stredomorské oregano, mexické oregano, talianske oregano a krétske oregano, sú štyri hlavné druhy oregana.

Vo svojej novej forme sa používa ako ozdoba a vo svojej dehydrovanej forme sa pridáva do suchej zmesi korenia.
Čerstvé oregano má jemnejšiu, prirodzenejšiu chuť. Aróma sušeného oregana je silnejšia ako vôňa čerstvého oregana.

Oregano sa používa ako prírodný konzervant potravín pre svoje antibakteriálne schopnosti a arómu a ozdobu. Je to silná bylina, plná živín, vrátane antioxidantov, ktoré pomáhajú nášmu telu bojovať s infekciami a poruchami.

 

Výhody oregana

Oregano je všestranná bylina s mnohými bioaktívnymi vlastnosťami. Jeho vlastnosti zahŕňajú antioxidačné, antibakteriálne, protizápalové a analgetické (tlmenie bolesti).

Mnoho domácich liekov na liečbu žalúdočných a respiračných porúch obsahujú túto rastlinu.. Oreganový olej má protiplesňové vlastnosti a používa sa na liečbu kandidových infekcií.

Antioxidanty ako tymol, karvakrol, limonén, terpinén, ocimén a karyofylén sú tu tiež bohato zastúpené. Pomáhajú pri liečbe zápalov a infekcií.

 

Zdravotné benefity oregana.

Oregano má potenciálne antibakteriálne schopnosti, ktoré zabraňujú rastu nebezpečných organizmov, ktoré spôsobujú otravu jedlom. V dôsledku toho sa bylina často používa ako prírodný konzervant potravín.

Esenciálny olej z mexického oregana, Poliomintha longiflora, sa používa pri chemoterapii. Olej obsahuje silné protirakovinové účinky, ktoré môžu pomôcť zabrániť poškodeniu DNA, oxidačnému stresu a progresu rakoviny.

Oregano obsahuje bioaktívne zlúčeniny, ktoré pomáhajú pri liečbe diabetu. Tieto chemikálie môžu pomôcť pri inzulínovej rezistencii, riadení cukru a dokonca aj pri oprave tkaniva obličiek a pečene súvisiacej s cukrovkou.

Zistilo sa, že oreganový olej zastavuje vírusy, najmä lentivírusy. Oreganový olej sa môže dokonca zamerať na vírusy, ako je vírus ľudskej imunodeficiencie (HIV) a vírus opičej imunodeficiencie, pretože obsahuje bioaktívne zložky, karvakrol a tymol.

Oregano v texte

 

Oreganový čaj

Mnohé domáce liečby zahŕňajú oregano ako významnú zložku, najmä pri žalúdočných problémoch. Oregano sa používa na liečbu kašľa a prechladnutia, pretože má antivírusové účinky.
Listy oregana majú štipľavú chuť, ktorú niektorí ľudia nemajú radi. Oreganový čaj je jedným zo spôsobov, ako si vychutnať rastlinu a zároveň využívať jej zdravotné výhody.

Postup prípravy oreganového čaju:

1. Priveďte do varu šálku vody (250 ml).
2. Keď dôjde k varu, pridajte niekoľko listov oregana. Ideálne, ak ich natrháte tesne pred ich pridaním
3. Odstráňte panvicu z platničky a prikryte ju pokrievkou na 5 minút.
4. Vyberte sitko a vychutnajte si.

Ak máte podráždený žalúdok, ideálny je oreganový čaj. Keď sa počas chladných zimných mesiacov očakávajú vírusové ochorenia, je to tiež vhodná bezkofeínová alternatíva kávy a čaju.