Pažítka a jej účinky na zdravie

pazitka 

Pamätáte sa z detstva? Na maslovom či mastnom chlebe, na omelete alebo v polievkach. Rodiskom pažítky je okrem Ázie Európa, kde sa pestuje už od stredoveku.

Pažítka obsahuje desiatky živín, z ktorých vynikajú medzi inými vitamíny K, C a A, železo, meď a mangán. Čo sa aminokyselín týka, vyniká pažítka v obsahu tryptofánu, treonínu, izoleucínu, leucínu a lyzínu. Unikátne organické zlúčeniny, nachádzajúce sa v pažítke, prinášajú telu podobné výhody, ako cesnak a účinne zmierňujú tráviace ťažkosti. Okrem toho má prirodzené antibakteriálne vlastnosti, ktoré dokážu eliminovať široké spektrum baktérií, najmä baktérie v rodine salmonel, ktoré pôsobia na gastrointestinálny systém. Presnejšie povedané, zvyšuje účinnosť príjmu živín z čreva, čím sa zabezpečí, že dostanete čo najviac živín z potravín.

 

Pažítka udržuje zdravé srdce

Jednou z najdôležitejších organických zlúčenín, nachádzajúcich sa v pažítke, je alicín, ktorý bol spojený so zníženými hladinami DLD (zlého) cholesterolu v tele a zlepšením zdravia srdca. Alicín je tiež spojený so znížením krvného tlaku.

 

Pažítka posilňuje imunitu

Vysoká hladina vitamínu C v pažítke ( až 58,1mg v 100g pažítky), pomáha zvyšovať účinnosť imunitného systému stimuláciou tvorby bielych krviniek a stimuláciou produkcie kolagénu, ktorý je nevyhnutnou zložkou pri tvorbe nových krvných ciev, buniek, tkanív a svalov.

 

Pažítka zlepšuje zdravie kostí

V pažítke sa nachádza široká škála vitamínovminerálnych látok, ale jedným z najdôležitejších je určite vitamín K, ten je veľmi dôležitý pri udržiavaní minerálnej hustoty kostí a integrity kostí.

 

Pažítka zlepšuje zrak

Karotény nachádzajúce sa v pažítke, menovite luteín a zeaxantín, sú priamo zodpovedné za redukciu oxidačného stresu v očnom systéme a oddialenie vzniku šedého zákalu v oku. Pomáhajú tiež spomaliť alebo predísť makulárnej degenerácii, udržujú oči zdravé aj v starobe.

 

Pažítka bráni vzniku rakoviny

Pažítka obsahuje antikarcinogénne zlúčeniny, ktoré zabraňujú rastu alebo šíreniu rakoviny do všetkých častí tela prostredníctvom procesu metastázy. Zvyšuje produkciu glutatiónu, ktorý identifikuje a eliminuje rakovinu a metabolity spôsobujúce toxíny v tele.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie