Pažítka a jej účinky na zdravie

pazitka 

Pamätáte sa z detstva? Na maslovom či mastnom chlebe, na omelete alebo v polievkach. Rodiskom pažítky je okrem Ázie Európa, kde sa pestuje už od stredoveku.

Pažítka obsahuje desiatky živín, z ktorých vynikajú medzi inými vitamíny K, C a A, železo, meď a mangán. Čo sa aminokyselín týka, vyniká pažítka v obsahu tryptofánu, treonínu, izoleucínu, leucínu a lyzínu. Unikátne organické zlúčeniny, nachádzajúce sa v pažítke, prinášajú telu podobné výhody, ako cesnak a účinne zmierňujú tráviace ťažkosti. Okrem toho má prirodzené antibakteriálne vlastnosti, ktoré dokážu eliminovať široké spektrum baktérií, najmä baktérie v rodine salmonel, ktoré pôsobia na gastrointestinálny systém. Presnejšie povedané, zvyšuje účinnosť príjmu živín z čreva, čím sa zabezpečí, že dostanete čo najviac živín z potravín.

 

Pažítka udržuje zdravé srdce

Jednou z najdôležitejších organických zlúčenín, nachádzajúcich sa v pažítke, je alicín, ktorý bol spojený so zníženými hladinami DLD (zlého) cholesterolu v tele a zlepšením zdravia srdca. Alicín je tiež spojený so znížením krvného tlaku.

 

Pažítka posilňuje imunitu

Vysoká hladina vitamínu C v pažítke ( až 58,1mg v 100g pažítky), pomáha zvyšovať účinnosť imunitného systému stimuláciou tvorby bielych krviniek a stimuláciou produkcie kolagénu, ktorý je nevyhnutnou zložkou pri tvorbe nových krvných ciev, buniek, tkanív a svalov.

 

Pažítka zlepšuje zdravie kostí

V pažítke sa nachádza široká škála vitamínovminerálnych látok, ale jedným z najdôležitejších je určite vitamín K, ten je veľmi dôležitý pri udržiavaní minerálnej hustoty kostí a integrity kostí.

 

Pažítka zlepšuje zrak

Karotény nachádzajúce sa v pažítke, menovite luteín a zeaxantín, sú priamo zodpovedné za redukciu oxidačného stresu v očnom systéme a oddialenie vzniku šedého zákalu v oku. Pomáhajú tiež spomaliť alebo predísť makulárnej degenerácii, udržujú oči zdravé aj v starobe.

 

Pažítka bráni vzniku rakoviny

Pažítka obsahuje antikarcinogénne zlúčeniny, ktoré zabraňujú rastu alebo šíreniu rakoviny do všetkých častí tela prostredníctvom procesu metastázy. Zvyšuje produkciu glutatiónu, ktorý identifikuje a eliminuje rakovinu a metabolity spôsobujúce toxíny v tele.