Pivo ako pomocník v domácnosti

Pivo ako pomocník v domácnosti

Pivo má široké využitie v domácnosti

1. Vyčistí zlaté šperky

Pivo vráti zašlý lesk vašim prsteňom, retiazkam a ďalším šperkom.

Podobne, ako by ste použili kúpený chemický čistič, nalejte pivo do nejakej misky a zlaté šperky doň asi na hodinu vložte. Potom ich vyberte, opláchnite a jemne vyleštite suchou handričkou.

Návod na čistenie zlatých šperkov

2. Pochytá octomilky

Poznáte ich tiež. Útočia od jari do jesene. Maličké dotieravé ovocné mušky, ktoré sa vo vašej kuchyni objavia hneď, ako niekde necháte ležať rozkrojený citrón, alebo prebrať ovocie na mise alebo zabudnete vyniesť kôš. Pochytajte ich! Stačí na kuchynskú linku umiestniť nejakú nádobu s pivom alebo plechovku so zvyškom lahodného moku. Tú nepriedušne prekryte papierom či potravinovou fóliou. Do nej urobte vidličkou či nožom malinké dierky. Mušky tam vletia a nedostanú sa von.

3. Uvoľní zarezavé skrutky

Použitie piva na uvoľnenie „nepovoliteľných“ skrutiek znie možno šialene, ale funguje to. Kyseliny v pive pomôžu rozpustiť hrdzu, ktorá vám bráni v ich povolení. Nalejte pivo priamo na skrutku a počkajte niekoľko minút. Hrdza vám pomôžu narušiť aj bublinky, takže použite pivo čerstvo otvorené.

4. Odstráni škvrny

Namiesto zháňania chemického čistidla, keď niekto vyleje čaj alebo kávu na oblečenie, koberec či napríklad čalúnenie, polejte škvrnu pivom. Nie, nezbláznili sme sa. Nechajte pivo na chvíľu pôsobiť a potom škvrnu vytrite čistou handričkou. Nakoniec miesto dobre vyčistite mydlom a vodou, aby ste sa zbavili zvyškov chmeľového zázraku.

5. Vráti farbu a lesk drevenému nábytku

Ak máte doma nejaký ten kúsok zo smrekového dreva, zabudnite na leštenky. Nábytok pretrite mäkkou handričkou namočenou do piva. To pomôže obnoviť stratený lesk a farbu. Nábytok z dubového dreva bude vyzerať ako nový, ak ho potriete „leštenkou“ pripravenou zmiešaním pohára piva s približne tromi lyžičkami cukru. Nakoniec povrch preleštite suchou handričkou.

6. Pohnojí domáce kvety a dodá lesk listom

Pokiaľ chcete, aby mali vaše izbové kvety lesklé listy, pridajte pivo do vody, ktorú kvetom rosíte listy, budú potom krásne lesklé. A keď v chladničke alebo na stole nájdete zvetrané pivo, rozrieďte ho s vodou a použite ho ako hnojivo pri zalievaní kvetov. Uvidíte, že sa vám odvďačí.

7. Vyleští hrnce a panvice z mosadze

Pomocou mäkkej handričky jemne naneste pivo na povrch riadu. Nechajte chvíľu pôsobiť, potom opláchnite a osušte inou jemnou handričkou. Kyseliny v pivnom moku pôsobia na väčšinu kovov takmer zázračne.

8. Dodá lesk vlasom

Pivo je skvelým „liekom“ na vlasy bez života. Nalejte malý pohár rajnice a na miernom ohni ho priveďte do varu. Potom teplotu znížte a zredukujte obsah hrnca až na 1/4 pôvodného množstva. Tak odstránite alkohol, ktorý by mohol vaše vlasy vysušiť. Nechajte pivo vychladnúť a potom ho zmiešajte so šálkou vášho obľúbeného šampónu. Vzniknutý elixír potom použite na umývanie vlasov ako obvykle. Vaša hriva získa väčší lesk a ligot.

Naše produkty na podporu rastu vlasov.

9. Zmäkčí tvrdé mäso

Pretože pivo obsahuje kyseliny, je skvelým krehčovačom. Pomôže vám vychutnať si mäso, ktoré by inak bolo príliš tvrdé. Výhodou je, že na rozdiel od vína a octu, nijako nezmení chuť mäsa. Stačí ho do neho len naložiť a nechať marinovať v chladničke niekoľko hodín, alebo ešte lepšie cez noc.

10. Zbaví záhradu slimákov

Rovnako ako pre niektorých ľudí, je aj pre niektorých záhradných škodcov pivo neodolateľné – najmä pre slimákov a slimáky. Ak máte aj vy problémy s týmito slizkými votrelcami, pripravte im pascu. Do zeme zapustite plastový kelímok, najlepšie blízko rastlín, ktoré potrebujete ochrániť. Ale tak, aby téglik nebol v úrovni pôdy. Musí kúsok prečnievať nad úroveň terénu, pretože inak by doň napádali aj užitoční živočíchy. Do polovice kelímok naplňte pivom a ráno pascu skontrolujte. Pravdepodobne v nej nájdete hordu opitých a utopených nepozvaných návštevníkov.