Toto konzumovala najstaršia žena sveta každý jeden deň

Stara zena_1

Emma Morano sa v novembri 2016 dožila úctyhodných 117 rokov a stala sa tak posledným človekom na Zemi narodenom v 19. storočí, ktorý je stále nažive.

Bohužiaľ, v apríli 2017 skonala v tichosti vo svojom dome nachádzajúcom sa na severe Talianska.

Aké bolo jej tajomstvo života zasahujúceho do 3 rôznych storočí? Neuveríte, ale je ním každodenné konzumovanie tak obyčajnej potraviny, ako sú vajíčka.

Príbeh Emmy

Emma Morano sa narodila 29. novembra 1899 v talianskom regióne Piedmont. Pretrvala mnoho skúšok času, ktoré zahŕňali násilného manžela či smrť jej malého syna.

Dokázala prežiť všetkých svojich 8 mladších súrodencov, z ktorých viacerí sa tiež dožili viac ako 100 rokov.

Za svoj dlhý vek vďačí Ema hlavne svojmu rozhodnutiu opustiť násilného manžela rok potom, čo prišla o svojho 6 mesačného synčeka.

„Nechcela som, aby nado mnou nikto dominoval“, uviedla svojho času v rozhovore pre New York Times.

Po tom, keď stratila skutočnú lásku svojho života v prvej svetovej vojne, sa neskôr vo veku 26 rokov zoznámila s iným mužom. Ten sa jej však vyhrážal smrťou, ak si ho nevezme za muža.

Napokon, v roku 1938 sa po dlhých rokoch konečne odhodlala k rozhodnutiu tohto muža opustiť, hoci technicky boli stále manželmi až do jeho smrti v roku 1978.

Nikdy sa už znova nedala do vzťahu s iným mužom. Namiesto toho svoj život až do svojich 75 rokov venovala práci.

Prečo vajíčka?

Okrem už spomenutého rozchodu s manželom, geneticky či odolnosti, pripisuje Emma svoju dlhovekosť aj tomu, že počas svojho života pravidelne jedla vajíčka.

Vo svojich 20-tych rokoch sa totiž u Emmy objavila anémia, preto šla za svojím lekárom, ktorý jej predpísal konzumáciu až 3 vajíčok denne. Odvtedy ju jej zdravie už nikdy znova nezradilo.

Niektorí ľudia aj v súčasnosti veria, že vajíčka obsahujú príliš veľa cholesterolu na to, aby boli zdraviu prospešné.

Najnovšie výskumy však ukazujú, že sa mýlia, pretože cholesterol v strave nemá žiaden vplyv na hladinu cholesterolu v krvi. U toho ide o metabolickú záležitosť.

Čo všetko v sebe obsahujú vajíčka

Vajíčka predstavujú jedno z najvýživnejších jedál na planéte.

Jediné vajíčko obsahuje: vitamíny A, B5, B12, B2, B6, B9, A, D, E, K a minerály fosfor selén, vápnik, zinok a horčík.

Ako vidíte, je len málo toho, čo vajíčka neobsahujú.

Navyše poskytujú telu 77 kalórií, 6 gramov bielkovín a 5 gramov zdravých tukov. Je preto jednoduché ich nazvať super potravinou!

Vajíčka a cholesterol

Ako sme už uviedli, ľudia sa často boja cholesterolu vo vajíčkach. To je však veľká chyba! Jedno vajíčko obsahuje zhruba 212 mg cholesterolu, či je asi polovica odporúčanej dennej dávky.

Cholesterol v strave však neznamená cholesterol v krvi. Ten produkuje naša pečeň a keď jeme vajíčka, tak ho jednoducho produkuje menej.

Jedna štúdia ukázala, že u 70% ľudí konzumujúcich vajíčka, to nemá úplne žiadny vplyv na celkovú hladinu cholesterolu v krvi.

Práve naopak. Ukázalo sa, že vajíčka zvyšujú hladinu dobrého HDL cholesterolu (s vysokou hustotou), čim znižujú riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice.

Vajíčka, antioxidanty a zrak

Okrem už spomínaných živín sú vajíčka extrémne bohaté aj na dva dôležité antioxidanty, ktoré majú veľký vplyv na zrak a zdravie očí.

Ide o lutín a zeaxantín nachádzajúce sa vo vaječnom žĺtku. Ich hlavným prínosom pre telo je, že predchádzajú vzniku kataraktov a makulárnej degenerácie očí.

Je dokázané, že iba 1,3 vaječného žĺtka denne počas 4,5 týždňoch zvýši hladinu luteínu v krvi až o 50% a zeaxantínu až o 140%.

Vajíčka a chudnutie

Vajíčka sú nielen zdravé a chutné, ale dopomôžu vám aj k udržiavania si správnej telesnej váhy.

Jedna štúdia na Rochesterovom centre pre výskum obezity zistila, že konzumácia vajíčok na raňajky pomáha obmedzovať celkový kalorický príjem až o 400 kalórii tým, že človeka dostatočne zasýtia.

Navyše, vajíčka majú nielen málo kalórií, ale obsahujú aj veľa bielkovín, preto si ich kľudne môžete dať aj počas dňa bez toho, aby ste sa museli obávať o svoju váhu.

V jednej 8 týždňovej štúdii dávali mužom a ženám s nadváhou na raňajky buď 2 vajíčka, alebo bagety. Skupina konzumujúca vajíčka zaznamenala až o 65% väčší úbytok na váhe, 34% zmenšenie obvodu pásu a 16% zníženie telesného tuku.

Tajomstvom tu je fakt, že vajíčka zasýtia hlad oveľa rýchlejšie než napríklad pečivo.

Vajíčka a rakovina

Ak vás výhody vajíčok doteraz dostatočne nepresvedčili, potom máme pre vás ďalšiu zaujímavú informáciu.

Jedna štúdia vykonaná Univerzitou v Severnej Karolíne zistila, že konzumácia vajíčok znižuje riziko rakoviny prsníka u žien až o 24% kvôli obsahu cholínu v žĺtku.

Jediné vajíčko obsahuje až 126 mg cholínu, čo je približne štvrtina dennej odporúčanej dávky.

Záver

Takže, ak chcete byť ako Emma Morano a dožiť sa vyše 100 rokov tak ako ona, teraz už viete, čo si dávať od zajtra na raňajky.

Určite to skúste a o 50 či 100 rokov nám potom určite dajte vedieť, ako ste s tým boli spokojní.