Vyskúšajte magický kúpeľ zo sódy bikarbóny

Vyskúšajte magický kúpeľ zo sódy bikarbóny

Sóda bikarbóna a jej blahodarné účinky

Sóda bikarbóna, alebo odborne hydrogénuhličitan sodný(NaHCO3) je známa nielen v kulinárskom prostredí. Sódu bikarbónu poznali už v starom Egypte a postupne sa potvrdzovali jej blahodarné účinky nielen na žalúdok, ale aj na naše telo a zdravie. Dnes nebudeme písať  o tom, ako nám sóda pomáha pri pálení záhy, bielení zubov, upratovaní domácnosti a podobne. Povieme si o zázraku, menom bikarbónový kúpeľ. A začneme netradične – pri nemom filme.

 

Manželka Charlieho Chaplina a sóda bikarbóna

Lita Grey mala iba 16 rokov, keď s kráľom komikov otehotnela. Aby sa Chaplin vyhol väzeniu, zobral si ju tajne v Mexiku za ženu. Keď o rok neskôr hrala v jeho filme Zlaté opojenie, posťažovala sa jej jedna z menej známych herečiek, že ju režisér Mack Sennett odmieta obsadzovať do svojich filmov kvôli kozmetickej vade.

O čo išlo? Začiatky filmového priemyslu boli ťažké. Kvôli slabej kvalite kamier a materiálu museli byť scény nasvietené pomocou silných reflektorov a tak sa mnohí herci doslova kúpali pri filmovaní vo vlastnom pote. Hlavne herečky tým veľmi trpeli a výnimkou nebola ani Litina kamarátka. Od potu mala doslova kruhy pod pazuchami a Mack Sennett jej celkom nediplomaticky vyhodil na oči, nech s tým niečo robí, alebo nech radšej robí poštárku ako herečku. Lita jej vtedy prezradila tajný recept mnohých herečiek, ktoré si podpazušie „pudrovali“ obyčajnou jedlou sódou a tieto problémy nemali.

Musíme si uvedomiť, že v tom čase si ženy podpazušie neholili a tak sa okrem nepríjemného pocitu po čase pridal k problémom aj zápach. Sóda však tieto kozmetické závady eliminovala. Už okolo roku 1930 bola sóda veľmi populárna, ako prísada do kúpeľa, ktorý doslova omladzoval telo. No ako išiel čas, agresívna reklama spôsobila, že ľudia vymenili lacnú sódu za drahé peny do kúpeľa a „zázračné soli“, ktoré síce mnohým pomáhali, no v podstate mali rovnaký účinok, ako jedlá sóda. Vráťme sa teda o sto rokov nazad a pripomeňme si kúpeľ, ktorý mnohí označovali za magický.

Ako si „namiešať“ zásaditý kúpeľ?

Možno sa budete diviť, ale všetko čo potrebujete, je pol šálky (resp. 100 g) sódy bikarbóny a teplú vodu vo vani.

Vaňu naplníme teplou vodou, ako pri bežnom kúpeli. Sódu vysypeme do nej a zamiešame. Voilá – kúpeľ je pripravený. Môžeme sa ponoriť do vane.

Kto chce mať aj zážitok z vôní, musí do vody ešte kvapnúť pár kvapiek esenciálneho oleja (levanduľový a podobne).

Ak si chceme vodu vo vani viac „vytuningovať“ môžeme použiť 100g sódy bikarbóny a 100g morskej či himalájskej soli.

 

Desatoro bikarbónového kúpeľa

1. Pre jemnosť tela

Sóda je v prvom rade vynikajúci „zbavovač“ mastnoty, potu a odumretých častí pokožky a pleti. Pokožka zostane už po niekoľkých minútach v kúpeli jemná a vláčna.

2. Elixír mladosti

Je známe, že pri kúpeli či sprchovaní absorbuje naše telo cez póry síce malé, no pre náš organizmus významné množstvo vody. Táto je v spojení so sódou zásaditého charakteru a dokáže účinne bojovať proti prekysleniu zvonku. V starších článkoch o prekyslení organizmu na Dobrej rade v článku Prekyslenie organizmu a v článku Oxidácia organizmu alebo ako prestať starnúť ste sa mohli dočítať o predčasnom starnutí nášho tela vďaka tomu, že nemáme tú správnu hodnotu pH v organizme. Sóda v kúpeli je akýmsi elixírom mladosti, ktorý zabojuje nielen s tvorbou vrások, ale tiež z celulitídou. Chce to len jedno – pravidelnosť. Aspoň jeden – dvakrát do týždňa sa ponoriť do roztoku vody a sódy bikarbóny.

Povedané odborne

Hlavným problémom(čo sa týka ľudskej fyziológie) je nedostatok bikarbónových iónov. Výsledkom je zníženie hodnoty pHnielen v krvi, ale aj v iných tkanivách a medzibunkových priestoroch. Acidobázická nerovnováha narúša v tele a na jeho povrchu biochemické reakcie. A my sa cítime ako v cudzej koži a čo je horšie – starneme. Predčasne.

 

3. Antiprespirant

Sóda bikarbóna v kúpeli dokonale odstráni na dlhšiu dobu naše telesné pachy, ktoré nám hlavne v letných mesiacoch znepríjemňujú život. Ide hlavne o zápach potu v podpazuší, ale aj pach plesňových ochorení nôh a podobne.

4. Hlava, vlasy,pleť

Pokojne sa do kúpeľa ponorte celí. Je známe, že laky na vlasy a „ťažká“ kozmetika zanechajú na našej hlave a pleti doslova chemickú búrku. Sóda bikarbóna má silné čistiace účinky a rozpúšťa nečistoty z pokožky hlavy aj samotných vlasov. Tiež z pleti. Postačí, ak ponoríte vlasy do kúpeľa a dve minútky budete hlavu masírovať. Pre intenzívnejší efekt môžete sódu pridať priamo do šampónu. Čo sa týka pleti, sóda bikarbóna vyčistí upchaté póry a dokonca zlikviduje čierne bodky.

5. Starostlivosť o nohy

Kúpeľ so sódou pomáha, ak trpíte prílišným potením nôh a pomáha aj pri ich plesňových ochoreniach vďaka antibakteriálnym a antimikotickým vlastnostiam jedlej sódy. Taktiež vaše nechty budú zdravšie.

6. Bolesti kĺbov, reumatizmus a iné

Pravidelné kúpanie v sóde bikarbóne má niekoľko bonusov, o ktorých možno ani netušíte. Roztok jedlej sódy a vody má porovnateľné účinky s kúpaním v soliach z Mŕtveho mora. Pomaly, no intenzívne pomáha pri problémoch s bolesťami kĺbov, pri reumatizme, osteoporóze a tiež zatočí so strašiakom menom psoriáza. O nej si povieme trochu viac na konci „desatora“.

7. Intímna hygiena

Sedavý kúpeľ v roztoku sódy bikarbóny je všeobecne známym bojovníkom proti vaginálnej mykóze. Ženy by mali vedieť, že parfumované mydlá by sa na hygienu pohlavných orgánov nemali používať vôbec. Naopak, bikarbónový kúpeľ je tým pravým orechovým. No pomáha aj mužom, ktorí majú v okolí mieška rôzne svrbivé pocity (pravda, ak sa nejedná o pohlavnú nemoc), prípadne zapareniny, alebo je ich pokožka v týchto miestach začervenaná od potenia.

8. Holenie nôh

Problémy pri holení nôh má veľké množstvo žien – pritom v internetových diskusiách píšu, že všetko robia podľa zásad a používajú drahé ostré „holítka“ aj s kozmetikou. Problém môže byť  v pokožke, resp. v zarastajúcich chĺpkoch. Tomu predídete, ak budete pravidelne odstraňovať odumreté bunky. A presne na toto slúži kúpeľ v sóde. Ak sa budete kúpať pravidelne, budete mať akoby bikarbónový peeling, ktorý odstráni odumreté časti vrchnej vrstvy pokožky a chĺpky tak nebudú mať šancu zarásť.

 

9. Očista tela i ducha

Ľudia, ktorým je blízka ezoterika odporúčajú zotrvať v kúpeli so sódou bikarbónou až tri hodiny. Sami dokonca v ňom častokrát meditujú s pozitívnym programovaním mysle. Ak máte čas, vyskúšajte – ak nie – postačí vám 20 – 30 minút. No skúste čas natiahnuť na čo najdlhšie. Čo sa bude diať? Sami zistíte, že takýto kúpeľ je iný ako ostatné. Nikdy ho však nezačínajte v horúcej vode (aby vám neprišlo nevoľno). Stačí naozaj len teplá voda, ktorú si po čase môžete zohriať doplnením teplejšej počas kúpeľa.

Vo vani sa párkrát vydrhnite hrubšou alebo masážnou špongiou, ktorá pomôže prekrviť celý organizmus, prečistiť pokožku a zbaviť vás starej vrstvy pokožky. Svrbenie počas kúpeľa aj do nasledujúceho dňa je prirodzenou reakciou na vyplavovanie toxínov. Preto je lepšie ho aspoň prvých párkrát absolvovať večer, aby ste neboli počas dňa rozladení zo stáleho svrbenia pokožky. Počas kúpeľa je dobré piť veľa vody (1-2 l podľa potreby), bylinkový čaj alebo čerstvé ovocné či zeleninové šťavy.

Keď skončíte s drhnutím kože špongiou, ponorte sa do vody a meditujte, čítajte, relaxujte. Pustite si jemnú hudbu a zapáľte sviečky. Proste – rozjímajte.

 

Chcete vedieť, čo vám hodinka v takomto kúpeli prinesie?

– Zbavíte sa bolestí – hlavy, brucha, svalov, šliach a dámy aj menštruačných
– Únava a slabosť po namáhavom dni sa rozplynú
– Kúpeľ dokáže podporiť hojenie drobných povrchových rán, ktoré vydezinfikuje, ranu stiahne a hojenie urýchli
– Tráviace ťažkosti po kúpeli ustúpia do úzadia
– Vaša pokožka sa dokonale zregeneruje, problémy (napr. so svrbením) ustanú
– Sóda bikarbóna vyťahuje zápaly, vrátane chrípky a angíny
– Kúpeľ detoxikuje vaše telo – vyčistí ho od toxínov a nahromadených odpadových látok
– Naštartuje sa samoliečebný proces nielen tela ale tiež vášho vnútra
– Opadne z vás stres, melanchólia a vy budete plní energie.
– Budete sa cítiť mladí – váš organizmus aj myseľ sa uvoľní.

 

10. Psoriáza

Už niekoľko rokov existujú inštitúty  National Library of Medicine a National Institutes of Health aj vo virtuálnej podobe na adrese ncbi.nlm.nih.gov a ich obsah je prístupný každému, kto sa vie pripojiť na internet. Čo sa týka liečenia psoriázy vo vzťahu k sóde bikarbóne, je tam uvedené toto:

Výskum so sódou bikarbónou

„Kúpele so sódou bikarbónou sa možno zdajú v ére futuristickej biológie ako staromódne, v súčasnosti je však výskum ich účinkov opäť obnovený. Liečivé kúpele boli po stáročia jedným z prvých pomocníkov pri liečbe psoriázy, dokonca aj dnes sú kúpeľné vody v spojení so soľou z Mŕtveho mora považované za veľmi prospešné. Cieľom výskumu je posúdenie účinnosti hydrogénuhličitanu sodného (sódy bikarbóny) na liečenie psoriázy. Metodika spočívala v tom, že 31 pacientov s miernou až strednou psoriázou bolo prijatých do výskumnej štúdie, v rámci ktorej bolo 19 pacientov liečených kúpeľmi v roztoku jedlej sódy a vody. 12 pacientov bolo kúpaných v placebe (čistá voda bez prísad s tým, že sa im tvrdilo, že tam sóda je). Posúdenie sa vykonávalo v dňoch 0 a 21.

Výsledky prekvapili aj skeptikov: takmer u všetkých pacientov kúpaných v jedlej sóde bolo vykázané štatisticky cenné zlepšenie stavu (takmer u 100% zmizlo svrbenie a dráždenie), kým u pacientov s placebom nedošlo k zmene. Záver: Tvrdíme, že aj pri imunosupresívnych sofistikovaných a vysoko špecifických anti-cytokínových a chemokinových  procedúrach pre liečbu psoriázy, môže staršia a často zabúdaná liečba jedlou sódou stále hrať pozitívnu úlohu.“

 

Štúdia o psoriáze a kúpeľoch v jedlej sóde bola publikovaná pre Medline 16. februára 2005. Odvtedy uplynulo viac, než desaťročie. Myslíte si, že drvivá väčšina lekárov bude s pacientmi, trpiacimi psoriázou hovoriť o bikarbónových kúpeľoch? Možno tí najlepší áno. Ostatní budú uprednostňovať  lokálne podávané kortikosteroidy, decht, emolienciá, vitamín D a ďalšie lokálne podávané prípravky. Pri stredne ťažkej psoriáze potom nastupuje fotoliečba, ktorá sa sústreďuje na pozitívne účinky UV žiarenia. Pri ťažších prípadoch, keď ochorenie pokrýva viac než 20 percent povrchu tela, nastupuje celková liečba, ktorá sa zameriava na posilnenie imunitného systému pomocou cyklosporínov a ďalších liekov, ktoré však často prinášajú pri dlhodobej liečbe aj niektoré sprievodné nežiadúce účinky. Kde je sóda bikarbóna?