Zdravotné benefity železa

BLOG - úvodný obrázok pomer 1,6

Výhody železa pre zdravie

Jednou z najdôležitejších živín pre vaše telo je železo. Železo je prítomné vo všetkých ľudských bunkách. Nachádza sa však najmä v červených krvinkách (RBC). Vaše telo potrebuje železo na tvorbu hemoglobínu, ktorý pomáha pri schopnosti červených krviniek prenášať kyslík do celého tela.

Vyhýbanie sa anémii (nízkym množstvám zdravých červených krviniek) si vyžaduje používanie doplnkov železa, najmä pri anémii z nedostatku železa. Väčšina ľudí konzumuje dostatok železa z jedla na uspokojenie svojich potrieb. Niektorí ľudia však môžu byť náchylnejší na nedostatok železa. Anémia je najčastejšie spôsobená nedostatkom železa, ktorý postihuje 5 % žien a 2 % mužov.

 

 

Zvyšuje tvorbu hemoglobínu

Hlavnou funkciou tohto minerálu je tvorba hemoglobínu. Navyše, pretože je súčasťou hemoglobínu, pomáha dodávať kyslík do buniek tela. Ďalší hemoglobín je rozhodujúci, pretože ľudia majú často vnútorné a vonkajšie traumy, ktoré vedú k strate krvi. Ženy strácajú počas menštruačného cyklu každý mesiac značné množstvo krvi, čo je jedna z hlavných príčin, prečo ženy trpia anémiou častejšie ako muži.

 

Zlepšuje funkciu svalov

Je nevyhnutný pre udržanie zdravých svalov. Je súčasťou svalového tkaniva a pomáha pri zásobovaní kyslíkom potrebným na svalovú kontrakciu. Svalová slabosť je jedným z najvýraznejších príznakov anémie, pretože svaly bez nej strácajú svoj tonus a pružnosť.

 

Zvyšuje funkciu mozgu

Medzi rôzne výhody železa patrí zlepšený vývoj mozgu. Železo napomáha dodávaniu kyslíka do krvi a keďže mozog spotrebuje až 20 % kyslíka v krvi, ktorý sa nachádza v tele, je priamo spojené so zdravím mozgu a s tým, ako dobre funguje. Príjem železa a následné okysličenie mozgu, ktoré spôsobuje, sú kľúčové, pretože správny prietok krvi v mozgu môže podporiť kognitívne funkcie a pomôcť pri vytváraní nových nervových dráh, aby sa predišlo duševným problémom.

 

Pomáha pri syndróme nepokojných nôh

Jedným z dôvodov syndrómu nepokojných nôh je nedostatok železa. Keďže nízke hladiny v krvi prispievajú k ochoreniu, pomôže vám užívanie dobrých doplnkov v odporúčaných dávkach. S tým súvisia svalové kŕče, ktoré môžu byť jedným z príznakov jeho nedostatku.

 

Reguluje telesnú teplotu

Železo má kľúčovú úlohu pri kontrole telesnej teploty. Zaujímavá je jeho tendencia prispôsobiť sa absorpčnej schopnosti tela. Udržiavanie konštantnej telesnej teploty umožňuje, aby metabolické a enzymatické procesy prebiehali za najpriaznivejších podmienok.

 

Nosič kyslíka

Byť transportérom kyslíka a pomáhať prenášať kyslík z jednej bunky do druhej je jedným z najvýznamnejších zdravotných benefitov železa. Keďže každý orgán potrebuje kyslík na vykonávanie základných procesov, je to pre železo nevyhnutná úloha.

 

Zmierňuje anémiu

Závažný stav nazývaný anémia z nedostatku železa spôsobený nedostatkom železa v tele sa dá liečiť železom. Väčšina týchto zdravotných výhod pochádza z odvrátenia tejto hroznej choroby, ktorá zabíja milióny ľudí na celom svete. Najrozšírenejším ochorením na svete, ktoré je spôsobené nedostatkom minerálov v strave, je anémia.

Zdravotné výhody železa sa môžu prejaviť aj pri liečbe anémie u tehotných alebo menštruujúcich žien. Ženy v tomto štádiu ho musia konzumovať značné množstvo, pretože nové červené krvinky musia obnoviť tie, ktoré boli stratené.

 

Bojuje proti chronickým ochoreniam

Okrem toho železo chráni pred ďalšími chronickými ochoreniami gastrointestinálneho a vylučovacieho systému a chronickými stavmi, ako je zlyhanie obličiek a anémia. Ako väčšina ostatných funkcií železa, tieto nemusia mať nevyhnutne nič spoločné s krvou. Železo je však stále nevyhnutné pre mnohé životne dôležité procesy v telesných systémoch, nielen v obehovom systéme.

 

Syntéza neurotransmiterov

Aktívne sa podieľa na výrobe niekoľkých kľúčových neurotransmiterov, vrátane serotonínu, norepinefrínu a dopamínu. Tieto látky sú nevyhnutné pre mnohé procesy zahŕňajúce neuróny a ľudský mozog.

 

Odstraňuje únavu

Odstránenie nevysvetliteľnej alebo chronickej únavy, ktorá môže postihnúť mužov aj ženy, je ďalšou zdravotnou výhodou železa. Keďže je dôležitou súčasťou hemoglobínu, jeho nedostatok je prirodzenou príčinou únavy.

 

Posilňuje Imunitu

Železo je nevyhnutné pre posilnenie imunitného systému. Kyslík sa musí dodávať do poškodených tkanív, orgánov a buniek prostredníctvom červených krviniek. Bez nej by neexistoval hemoglobín a neexistoval by ani kyslík. Táto zásadná živina je potrebná pre proces hojenia. Podporuje energetický metabolizmus

 

Podporuje energetický metabolizmus

Významne sa podieľa na energetickom metabolizme organizmu. Energia sa získava z konzumovanej potravy a rozptýli sa do rôznych telesných orgánov. Podporuje orgánové systémy Železo je kľúčovou zložkou mnohých enzymatických systémov a kritických funkcií, ako je myoglobín, cytochrómy a kataláza. Mnoho orgánových systémov by bolo pomalých, keby to nefungovalo správne.

 

Lepší spánok

Reguláciou cirkadiánnych cyklov pomáha ľuďom pri spánku a znižuje príznaky nespavosti. Zdravý počet červených krviniek môže tiež viesť k menším výkyvom krvného tlaku, čo často spôsobuje, že sa ľudia v noci nebudia.