33 tipov pre dobrú pleť

33 tipov pre dobrú pleť

Tip 1: Večerné čistenie pleti

Pri večernom čistení pleti z nej odstránite nielen krém a Make-up ale aj mastnotu a pot. Obmedzí sa upchávanie pórov a tým pádom aj tvorba baktérií.

Tip 2: Pleťové mlieko

Voda samotná nie je schopná rozpustiť zmes mazu, krému a make-upu z pokožky. K tomu sú potrebné látky schopné rozpúšťať tuky, ktoré sa nachádzajú napr. v pleťovom čistiacom mlieku.  Po nanesení na pleť ho do nej jemne vmasírujte a nechajte chvíľku účinkovať. Potom už stačí len pleť dobre opláchnuť teplou vodou.

 

TIP 3: Pleťová voda

Pleťová voda pomáha urýchľovať fázu obnovy „ochranného plášťa“ pleti, ktorého tvorba po čistení pleti trvá asi 20-30 minút. Popri tom ešte odbúrava čiastočky vodného kameňa z vody, ktorou si tvár umývame a ostatné čiastočky, upchávajúce póry. Je výbornou ochranou pleti pred nečistotami.

Tip 4: Čistenie zrelej pleti

Pre zrelú pleť sú určené emulzie pozostávajúce z vody a oleja, lebo nenarúšajú prirodzené prostredie pleti. Účinné a doporučované sú aj čistiace krémy s prísadou rastlinných olejov, akými sú napr. jojobový, sójový a lebo olej zo sladkých mandlí.

Tip 5: Mydlo pri pórovitej a mastnej pokožke

Pretože mydlo patrí k zásaditým čistiacim prostriedkom a tým narúšajú prirodzenú prostredie pleti, má sa mydlo používať len pri pórovitej a skôr mastnej pokožke. Pri všetkých ostatných typoch pleti sa doporučuje mydlo na mydlo radšej zabudnúť.

Tip 6: Pre citlivú alebo suchú pokožku pleťová vody bez alkoholu

Aby sa zbytočne neubližovalo obsahu tuku a vlhkosti citlivej alebo suchej pleti, nepoužívajte pleťové vody s obsahom alkoholu. Na trhu je dostatok pleťových vôd, ktoré alkohol neobsahujú. Vynikajúce účinky majú aj pleťové spraye. Ich použitím najskôr zabránite zčervenaniam, zápalom a svrbivým pocitom, často sa vyskytujúcim práve pri oboch typoch pokožky.

Tip7: Zjemnenie pokožky prostredníctvom Peelingu

Čiastočky odumretej kože spôsobujú matný a bezfarebný výraz pokožky. Jednotlivé typy peelingov sú prispôsobené typom pokožky, odstraňujú tieto čiastočky a prekrvujú pleť bez toho, aby ju dráždili. Drobné syntetické guličky alebo prírodné granuláty akými sú rozomleté marhuľové kôstky, otruby alebo morský piesok pôsobia na pleť ako ultra jemný šmirgeľ.

Tip 8: Masky

Účinok pleťových masiek je okamžite viditeľný. Hlavne tie s vysokým obsahom vlhosti, pôsobia na bunky ako životabudiči a pleť okamžite vyzerá hladšia a čerstvejšia. Dokonca sa napnú aj jemné vrásky.
Na unavené pokožku výborne vplývajú zvlhčovacie masky z výťažkov bylín ako napr. z mentolu a gáfru. Osviežujú príjemným chladom, nechajú zmiznúť opuchy a červené miesta. Zvlhčovacie masky s extraktami kamilky, chmeľu a medovky ukľudňujú citlivú a podráždenú pokožku.

Tip 9: Nočné krémy podporujú regeneráciu

Počas noci prebieha delenie buniek 8x rýchlejšie ako počas dňa, čo znamená že regeneračný proces v organizme beží na plné obrátky. Na ranných ľahkých opuchoch je poznať, že transport „nečistôt“ z tela nefunguje tak, ako počas dňa. Nočné krémy s obsahom účinných látok ako je Ginko, Pro-Vitamín a aminokyseliny z pšeničných obilnín podporujú regeneráciu pleti

TIP 10: Trvanlivosť krémov

Označená doba trvanlivosti platí aj pre neotvorené tégliky a tuby. Už otvorené krémy zatvárajme precízne a mali by sme ich spotrebovať približne do 3 mesiacov, hlavne ak sú uskladnené pri izbovej teplote. Čím teplejšie, tým skôr ich oleje zostarnú a začnú zapáchať, alebo sa vo vrchnákoch začnú tvoriť nepríjemné baktérie. Pri prírodnej kozmetike toto platí ešte dôraznejšie.
Ak si z času na čas pripravujete krémy sami, je ich nutné použiť okamžite.

 

Tip 11: Vitamín C oživuje pleť

Ochabnutú a unavenú pleť dokáže oživiť dávka vitamínu C. V krémoch stimuluje tvorbu kožných kolagénových vlákien. Pôsobí aj na látkovú výmenu.

 

Tip 12: Olej z čajovníka proti nečistotám

Čajovníkový olej v 5% roztoku dezinfikuje a tak dokáže bojovať proti tvorbe vyrážok. Najneskôr po 3 dňoch sa dostavia viditeľné výsledky.

Tip 13: Pozor na extrémne diéty

Pri extrémnom kolísaní telesnej hmotnosti trpí elastika vlákien v pokožke. Pomáhajú masáže, šport a starostlivosť o telo. Výkyvy do 2 kg sú pre pokožku nepostrehnuteľné.

Tip 14: Vlhkosť pre mastnú pleť

Mastnú pokožku spôsobuje nadbytočná produkcia mazu. Preto musíme pri starostlivosti o ňu dbať na to, aby mala pravidelný prísun vlhkosti, ale nie tuku. Pre tento účel sú vhodné najmä ľahké zvlhčovacie gély alebo Fluid bez obsahu oleja- vyrobený špeciálne pre mastnú pleť.

Tip 15: Masáž tváre pre lepšie prekrvenie

Prostredníctvom 4 pohybov , z ktorých každý aplikujete 20 sekúnd, sa dajú dosiahnuť krásne výsledky. Vhodná je kombinácia kvalitných krémov s vysokým obsahom výživných látok a masáže.

1. Naširoko otvorenou dlaňou prechádzajte od nosa, cez líca, smerom k ušiam.
2. Čelo hladkať ukazovákom, prostedníkom a prsteníkom vo forme vejára rozpínajúceho sa do šírky, od koreňa nosa až po hranicu vlasov.
3. Oboma ukazovákmi a prsteníkmi si robte polkruhy okolo úst.
4. Jedným ťahom prechádzať po chrbte nosa a po obočí.

Tip 16: Zvlhčovací krém pre vlhkú pleť

Vlhká pleť dokáže prijať viac vlhkosti ako suchá. Preto sa doporučuje zvlhčovacie krémy nanášať ešte na vlhkú pokožku a natierať ju krúživými pohybmi smerujúcimi nahor.

Tip 17: Vlhkosť pre suchú pokožku

Zvlhčovače akými sú napr. ceramídy zabudujú do pokožky „zásobníky“ vody, ale veľmi suchá pokožka sama nie je schopná takéto zásobárne vytvárať, odporúča sa používať práve zvlhčujúce krémy, ktoré pokožke vlhkosť pravidelne dodajú.

Tip 18: Proti žilkám

Ten kto má citlivú pleť na tvorbu červených drobných žiliek by sa mal vyhýbať prudkým zmenám tepla. Nebezpečie znamenajú sauny, solárium a klimatizované miestnosti či autá. Obmedzovať by ste mali taktiež nikotín, alkohol a korenisté jedlá.

Tip 19: Para vašu pokožke pomáha

Teplo a stúpajúca para otvára póry, podporí schopnosť pokožky prijímať a otvoria cestu účinným látkam. Preto sa napríklad doporučuje kombinovať pleťovú masku a celkový kúpeľ. Na rovnakom princípe môže byť pleť vhodne pripravená na prijatie účinných látok aj prostredníctvom teplých obkladov.
Jednoducho vložiť uterák do horúcej vody, vyžmýkať a priložiť na pleť, postup niekoľkokrát opakovať.
Pozor: pred nanesením masky si ešte urobte peelling, to optimalizuje príjem potrebných účinných látok z masky

Tip 20: Olejové zábaly na krk

Máte 35 rokov? Je čas začať sa venovať aj vášmu krku. Pokožka na ňom totiž vyzerá skoro veľmi zvädnutá a vráskavá.
Osvedčili sa olejové zábaly. Stačia 3 ČL oleja (mandľový, avokádový, slnečnicový, olivový, repíkový) a 3 ČL medu. Zmiešame a nanesieme medzi bradu a kľúčnu kosť. Potom natreté miesta prikryjeme bavlnenou utierkou obalíme utierkou z froté Necháme pôsobiť pol hodiny.

Tip 21: Unavené oči

Pol čajovej lyžičky bylín z lekárne (napr. svetlík lekársky, lipový kvet alebo fenikel) zaliať 125 ml vriacej vody, nechať vylúhovať a vychladiť. 2 vatové tampóny nechať napiť v čaji, vyžmýkať a potom si ich cca na 10 minút založiť na zavreté oči. V obchodoch dostať aj hotové očné tampóny pre tento účel, ktoré sú už napustené účinnými látkami proti opuchom. .

Tip 22: Pre lepšie prekrvenie napr. nôh

Masáž prostredníctvom kociek ľadu. Na ich výrobu je najlepšie použiť destilovanú vodu s malým prídavkom citrónovej šťavy. vodu nechajte zamrznúť. Pre lepšie prekrvenie napr. nôh naberte kocky do vrecúška z froté a krúživými pohybmi si masírujte nohy. Studený šok spôsobí bleskové stiahnutie ciev.

Tip 23: Chladom proti opuchu

Hryzátka pre deti vám môžu dobre poslúžiť proti opuchnutým viečkam. Vložte ich do chladničky, nechajte ich dobre schladiť a potom si ich priložte na oči. Ak sú vám príliš chladné, zabaľte ich na chvíľu do froté uteráka a tak aplikujte.

Tip 24: Dopukané pery

Vietor, slnečné žiarenie a možno aj tak trochu zanedbaná starostlivosť vysušuje pery.
Rúže a krémy pery ochraňujú a zabraňujú vysušeniu ich vlastnej vlhkosti. Chronicky suché pery by ste si mali natierať balzamom vyrobenom na báze rastlinných olejov (jojobový, mandľový, ricínový) alebo by mal obsahovať med. Niekedy sa podobný efekt dosiahne aj pri lanolínových balzamoch.

Tip 25: 2-fázové odstraňovanie vyrážok

Nepekným zápalom vzniknutým vytláčaním vyrážok je koniec. Zaobstarajte si proti nim náplaste. Fungujú na systéme prevlhčiť- nalepiť- odlepiť.
V prvej fáze sa spoja polyméry napustené v náplasti s vyrážkou. No a keď si náplasť strhnete, bude uhor vytiahnutý z póru. V druhej fáze sa miesta, kde sme náplasť aplikovali ešte pretrú antibakteriálnou utierkou.

Tip 26: Netrhať a nenaťahovať.

Celá starostlivosť o pleť by mala prebiehať s citom. Aby bola pleť schopná prijímať účinné látky treba s ňou zaobchádzať jemne. Na čelo a na líca treba prípravky nanášať jemnými krúživými pohybmi, partie okolo očí len jemne preklepkávať bruškami prstov. Na krk nanášame krémy pohybom zhora nadol.

Tip 27: Kyslík udržuje mladosť

Kto sa zdržuje pravidelne na vzduchu a pumpuje do svojho organizmu veľké množstvo kyslíku. 95 % prostredníctvom dýchania a 5% cez pokožku. Krémy obsahujúce kyslík ho expedujú priamo do buniek, v ktorých urýchli a podporí proces ich delenia.

Tip 28: Veľa tekutín

Telo pozostáva cez 70% z vody. Keď jej je v tele nedostatok, okamžite sa v pokožke vytvárajú drobné vrásočky, preto sa odporúča vypiť za deň minimálne 3l tekutín. Preferuje sa minerálna vody a nesladené čaje.

Plet a spanok

Tip 29: Spať do krásy

Starostlivosť o pleť vyžaduje, aby človek spával 8 hodín za noc. Správne je používať len nízky ale pevný vankúš. Tak zostane chrbtica v prirodzenej polohe a tak sa nemajú šancu vytvoriť vrásky na tkanine. Ľudia zvyknutí spávať na bruchu, mávajú v tejto polohe veľmi vytočenú hlavu, čo na pleť dobre nevplýva.

 

 

Tip 30: Obnova buniek prostredníctvom kyseliny- Vitamínu A

V boji proti vráskam je táto kyselina veľmi efektívnym zástupcom účinných látok.
Jej pôsobenie zatiaľ dosť irituje, využívajú ju hlavne kožný lekári pri vyhladzovaní pleti napr. pri predčasnom starnutí pleti alebo jazvách po akné. V kozmetických preparátoch sa zatiaľ nachádza len zriedka kedy.

Tip 31: Mliečny kúpeľ pre hladkú pokožku

Mliečny kúpeľ uvoľní napätie v pokožke, zjemňuje ju a upokojuje citlivú pleť. Spôsobujú to mliečny cukor, ktorý výborne viaže vlhkosť a množstvo vitamínov, minerálov, tukov a bielkovín, ktoré sa v mlieku nachádzajú. Všetky tieto zložky sú dôležité pri obnove a vyživovaní buniek.

Tip 32: Ovocné kyseliny pre hrubú plať s veľkými pórmi

Prostredníctvom krémov obsahujúcich AHA a BHA kyseliny sa zrohovatelá vrstva pokožky stáva tenšou a jemnejšou a urýchľuje sa proces obnovy buniek. Pokožka pôsobí jemnejšie, hladšie a zdravšie. Ľahšie sa zvlhčuje. Pozor: Ľudia s takouto pokožkou by sa mali radšej vyhýbať slneniu, lebo sa môžu dostaviť poruchy pigmentu.

Tip 33: Q 10 bojujú proti voľným radikálom

Agresívne molekuly kyslíka urýchľujú proces starnutia pleti. Prostredníctvom koenzýmu Q 10, ktorý si telo vyrába samo, sa voľné radikály neutralizujú. Prijímať Q 10 sa doporučuje nie len v pleťových krémoch, ale i ako doplnok stravy.