Týchto 7 potravín zabíja chuť na intímny život. Vyhnite sa im!

Afrodiziaká sa v médiách spomínajú pomerne často, no o potravinách, ktoré majú na ľudské telo presne opačný účinok, už toho veľa nepočujeme.

Aby ste vedeli, ktorým potravinám sa máte vyhnúť, ak nechcete, aby ovplyvnili vašu chuť na intímny život, musíte vedieť ako vlastne fungujú.

Od čoho závisí libido?

Vaša túžba po intímnostiach je výsledkom viacerých faktorov – fyziologických, kultúrnych a psychologických.

U mužov je libido úzko prepojené s ich hladinou testosteronu. Vyššia hladina tohto hormónu korešponduje s vyššou žiadostivosťou. Platí to aj naopak.

Ak však muži majú vyššiu hladinu estrogénu než by mali mať, potom si to vo veľkej miere odnáša aj ich libido.

U žien to funguje inak. I nich žiadostivosť rastie tak so zvyšovaním hladiny estrogénov, ako aj hladiny testosterónu.

Túžba po intimite sa u nich znižuje iba vtedy, ak im chýba estrogén. To je aj vysvetlením toho, prečo sa u žien po menopauze znižuje chuť na intímny život.

Zaujímavý u žien je však účinok testosterónu, ktorý, ako sme už uviedli, túto chuť podporuje. Z tohto dôvodu sa ženám často predpisuje testosterónová terapia (ak samozrejme majú dostatok estrogénu).

Aby sme to skrátili, ženské libido v značnej miere závisí od rovnováhy spomínaných dvoch hormónov.

Problém je, že existujú určité potraviny, ktoré uvedené hormóny ovplyvňujú a môžu tak narúšať normálne fyziologické funkcie, zmeny v krvnom tlaku či dokonca ovplyvňovať vaše libido.

Preto by ste si na konzumáciu takýchto potravín mali dávať pozor. A ktoré potraviny to sú? O tých si podrobnejšie pohovoríme v nasledovnej časti nášho článku.

1. Balená voda

Samozrejme, voda ako taká na pohlavné hormóny vplyv nemá, avšak voda balená v plastových fľašiach takýto vplyv mať môže.

Ide o to, že z plastových fliaš sa do vody uvoľňuje bifenol A (BPA), ktorý môže vo vašom tele spôsobiť doslova hormonálny chaos a vy si to ani nemusíte uvedomiť.

Výskumníci preukázali, že zvýšené vystavenie tela BPA znižuje žiadostivosť a tiež spôsobuje erektilnú disfunkciu, problémy s ejakuláciou a znižuje pôžitok z intímneho styku.

Iná štúdia ukázala, že ak počas 6 týždňoch vedci vystavili účastníkov nadmernému množstvu BPA, znížila sa u nich početnosť Leydigových buniek (zodpovedných za produkciu testosterónu).

To následne viedlo aj k nižšej hladine tohto hormónu v krvi.

2. Potraviny z plechovky

Slané potraviny naložené v slaných nálevoch s vysokým obsahom sodíka vedú k zvýšeniu krvného tlaku. No a to vedie k zhoršeniu prívodu krvi a zlému okysličeniu pohlavných orgánov.

Preto je aj vysoký krvný tlak často uvádzaný aj ako príčina erektilnej disfukcie1.

Ak si budete nabudúce vyberať v obchode potraviny v plechovke, vyberte si tie, ktoré sú konzervované vo vlastnej šťave alebo vo vode a nie v slaných nálevoch.

3. Zelenina s vysokým obsahom vlákniny

Darmo by ste sa snažili pôsobiť príťažlivo, keď budete mať vetry alebo pocit nadúvania…to by bola pomerne ťažká úloha pre každého!

Zelenina s vysokým obsahom vlákniny je síce zdravá pre vaše črevá a trávenie, no niektoré druhy spôsobujú nadmernú plynatosť.

Odborníci upozorňujú pred konzumáciou hlavne kapusty, karfiolu, klíčkov, fazule, brokolice či dokonca cibule. Cibuľa navyše zdvojnásobuje potenciál pre zlý dych, hlavne ak sa konzumuje surová.

4. Káva

Kofeín z kávy pôsobí na telo povzbudzujúco, avšak pri vyššej konzumácii môže vyvolávať pocity úzkosti. No a pri úzkosti je naša funkčnosť na vykonávanie aktov intimity značne obmedzená.

Ak sa u vás v minulosti vyskytovala úzkosť kofeínovým nápojom sa radšej vyhnite. Alebo si azda spomínate na niekoho, kto v stave úzkosti podával skvelý výkon v posteli?

Nezabúdajte na to, že kofeín ostáva v tele niekoľko hodín, jeho polčas rozpadu je zhruba 5 až 6 hodín.

Preto, ak plánujete na večer nejaké tie intímnejšie aktivity, je dobré počas dňa kávu ani iné kofeínové nápoje radšej nepiť.

5. Chlieb a pečivo

Milovníci chleba môžu mať v posteli problémy, pretože fytoestrogény nachádzajúce sa v pšenici znižujú hladinu testosterónu v krvi.

Navyše, vysoké množstvo jednoduchých sacharidov v chlebe či inom pečive vyrobeného z vysoko spracovanej bielej múky človeka spomaľuje a robí akoby spomaleným.

To isté platí o cestovinách.

Preto na večeru pred osudnou nocou si dajte radšej niečo zdravšie a ľahšie než špagety alebo pizzu. Napríklad taký šalát s trochou mäsa.

Ťažká a navyše nevhodná večera by totiž mohla mať na váš intímny život hrozivé následky.

6. Alkohol a drogy

Alkohol v malom množstve môže mať povzbudzujúce účinky, hlavne pokiaľ ide o uvoľnenie sa a zlepšenie prekrvenia. Pri väčšom množstve však pôsobí utlmujúco.

Okrem toho pravidelné pitie alkoholu zvyšuje riziko impotencie a celkovo znižuje libido.

Čo sa zo začiatku javí ako príležitostný pohárik, môže časom prerásť do problémov s erekciou. Preto si na alkohol dávajte pozor.

Ďalším dôvodom na znížené libido môžu byť niektoré rekreačné drogy.

Platí to napríklad o príležitostnom užívaní konope. O ňom sa síce hovorí, že zosilňuje zmysly, no z pri dlhodobom užívaní libido jednoznačne znižuje.

Navyše, látka THC v konope znižuje početnosť spermií u mužov a tiež fertilitu u žien2.

7. Hranolčeky

Mnohí z nás obľubujeme hranolčeky, no ak chcete mať silné libido, radšej sa im vyhnite.

Hranolčeky totiž obsahujú vysoký podiel nezdravých tukov, ktoré zhoršujú cirkuláciu krvi,  čo sa prejavuje poklesom libida.

Navyše je v nich aj veľa soli, ktorá zvyšuje krvný tlak, spôsobuje únavu a teda aj nižšiu chuť na intimitu.

Záver

Ak chcete mať kvalitný partnerský život, bude najlepšie, ak sa uvedeným siedmym druhom potravín znižujúcim libido pre istotu vyhnete.

Namiesto nich si zvoľte potraviny ako napríklad tmavá čokoláda, banány či bobuľové ovocie. Sú nielen chutné, ale fungujú aj ako afrodiziaká!